Over mij

Zonder oordeel. Naar de essentie.

Lilian Swart systemisch coach

Van Overleven naar Leven: Mijn Reis naar Heelheid en Innerlijke Vrijheid

Ik heb een mooie carrière, een fijn gezin en mogelijkheden om vrij te leven. Dat deed ik door hard te werken en door te gaan, (onbewust) niet te voelen en ‘weg’ te gaan bij mezelf. Op een gegeven moment ging dat niet meer. Pijn, leegte en lichamelijke ongemak is wat ik voelde. Met mezelf en mijn lijf aan de slag gaan, werd onvermijdelijk. Want doorgaan en blijven denken dat het goed gaat, kon simpelweg niet meer. Ik ben mijn verleden gaan aankijken. Wegkijken kon en wilde ik toen niet meer. Dat was niet fijn, want het verleden moet genomen worden in al wat daarbij hoort.

Het avontuur dat leven heet begon voor mij 57 jaar geleden en werd gebouwd op een geheim. Dat was geen fijne start en liet psychische littekens achter. Psychische littekens – zo ontdekte ik – gaan ook in je lijf zitten. Dus ging ik de afgelopen jaren aan de slag om onverwerkte emoties en trauma’s oplossen. Oplossen van onverwerkte emoties en trauma’s betekent; met jezelf én je lijf aan de slag.

Dat was - en is - een pittig en pijnlijk proces. Je hoopt op bevrijding en soms voelt dat ook zo. Wat het vooral is voor mij: verhelderend en leerzaam. Ik noem het ‘heel’ worden. Ik ben heel geworden door overtuigingen tegen het licht te houden, onverwerkte emoties aan te kijken en te verwerken en soms onverklaarbare angsten te onderzoeken. Ik leerde stukjes verleden aankijken, doorvoelen en doorleven. Mijn hoofd, hart en buik werden weer één. Vanuit dit geheel kwam ik weer bij mijn essentie. Ik kon weer voelen en ging van overleven naar leven. Uiteindelijk kwam ik meer bij mezelf thuis. Nu leef ik moeiteloos van binnenuit.

Dat gun ik iedereen. Ook jou.

Meerdere kanten van het gelijk 


Onbewust en bewust werk ik met het principe van meerdere kanten van het gelijk. Het is een onbedwingbare drang die in mijn bloed zit en die ik benut in mijn diverse werk. In mijn creaties laat ik beelden zien die meerdere kanten van een situatie belichten. In coaching geef ik meerdere perspectieven op een situatie – zowel individueel als in begeleiding van teams – en als gespreksleider vraag ik naar kanten die nog niet benoemd zijn.

Misschien ben ik gedreven door angst vanuit verleden en geschiedenis. Maar het is mijn diepgewortelde overtuiging dat als we meerdere kanten van de medaille kennen, we minder hard oordelen. En er meer begrip ontstaat. Meer begrip en minder oordelen brengen op hun beurt meer compassie en menselijkheid. Met meer compassie en menselijkheid ontstaan er minder conflicten en is er meer ruimte voor een leefbare wereld, met jezelf en de ander. Dat is mijn drive.

Verwondering


Nog iedere dag verwonder ik mij over ‘waarom het gaat zoals het gaat’. Die verwondering helpt mij, samen met de behoefte dat ik hierin iets wil betekenen, om nieuw perspectief te brengen. Waardoor mensen en teams weer in contact komen met zichzelf en met de essentie. Dan wordt ook altijd zichtbaar dat transformatie mogelijk is. De kans om het echt anders te gaan doen. Er is dan duidelijk te zien dat er meer balans en energie komt in leven, in werk, in teams.

Ik ontrafel en orden


Zonder oordeel. Naar de essentie. Het zijn woorden die ik als feedback ontvang van de mensen en teams met wie ik afgelopen 30 jaar mocht werken en stappen mocht zetten die leiden tot echte veranderingen. Ik werk intuïtief en begin met luisteren. Dat is mijn kracht. Vragen stellen die nooit gesteld zijn, brengen andere perspectieven in beeld. Over wat (nog) niet is gezegd of gezien. Antwoorden die nooit gehoord zijn, worden dan uitgesproken en zo komen oplossingen dichterbij. Dat schept ruimte om actie te ondernemen en nieuwe wegen in te slaan. Daarbij betrokken zijn is wat mijn werk zoveel voldoening geeft en wat me inspireert om hier aan te blijven bijdragen.

Lilian Swart Systemisch coach

Dit is ook Lilian


Ik houd van mijn vak en lees dus veel. Ik houd ook van nieuwheid en inspiratie. Ben iemand die ruimte nodig heeft, maar ook vooruitgang wil. Al deze belangrijke waarden vinden zijn weg in mijn creatieve werken. Ik schilder, teken, boetseer, fotografeer en nog meer. Naar theater ga ik graag en elke vorm van puzzelen vind ik leuk; puzzels maken, woord puzzels en ruimtelijke puzzels. Dan heb ik nog een guilty pleasure; ik luister veel podcasts over true crimes en true stories. Waargebeurde verhalen dus. Het echte leven, met mooie en minder mooie kanten. Zo is het leven; er zijn altijd meerdere kanten.

Zo nu weet je dat ik:

  • heel goed luister, ook naar wat niet gezegd wordt;
  • zonder oordeel ben;
  • ontrafel en orden;
  • over daadkracht beschik;
  • rake vragen stel;
  • creatief ben.

Genoeg over mij. Wie ben jij en wat zou jij vanuit verschillende kanten willen belichten?

Tijd voor een ontmoeting?
Ik ben benieuwd en ga graag met je in gesprek.

Wil je meer balans en energie of op zoek naar nieuwe perspectieven?

Maak een afspraak voor een gratis eerste ontmoeting.
Boek jouw gewenste tijd in mijn agenda.

Vuurtoren

\"De tafelopstelling heeft me echt helderheid gegeven. Lilian straalt rust uit en stelt met weinig woorden rake vragen die tot ontdekkingen aan zetten.” Ik voelde me erg op mijn gemak om mijn eigen tijd te nemen en werd verrast door het inzicht. Het lijkt zo eenvoudig en tegelijkertijd is het zo helend.\"

"Ik had nog nooit een familieopstelling gedaan dus was best wel zenuwachtig maar ook nieuwsgierig. Gelukkig stelde Lilian mij meteen al gerust en door haar voelde het al gauw vertrouwd en durfde ik het aan . Tijdens de opstelling hield Lilian mij en de representanten nauwlettend in de gaten en met veel warmte en tijd voelde iedereen zich op hun gemak. Lilian is in staat om met respect mensen zich open te laten stellen en vertrouwen te voelen"

"Lilian is een professional die werkelijk weet waar ze moet zijn om de klant een eerste stap voorwaarts te laten zetten. Ze creëert een context van vertrouwen en zet haar rugzak vol kennis en ervaring in. Ze neemt je als het ware mee op trektocht en zorgt dat je precies daar langs gaat wat voor jou relevant is. Niets meer en niets minder. Als ik met haar samenwerk in organisaties ontmoet ik steeds haar doortastendheid, oprechtheid en scherpte. En zeker ook door haar vermogen om systemisch te werken. Ze geeft moeiteloos woorden aan de onderstroom. Ik gun iedereen een traject met deze gewone, wijze en sprankelende vrouw.”

‘De kracht van Lilian zit ‘m in de rust die ze uitstraalt, haar openheid en het vermogen om te luisteren en door te vragen, om feedback te geven zonder dat daar ook maar iets van een oordeel in te horen is. Lilian bleef heel dichtbij, in de periode dat ik voor mijn gevoel volledig stilstond en in de tijd daarna, toen ik weer stappen mocht maken, patronen mocht doorbreken. In het traject met Lilian heb ik geleerd dat je weer in beweging kunt komen door eerste even stil te staan, om je heen te kijken en je af te vragen of je nog wel bent waar je wilt zijn. Vertragen is soms nodig om te zorgen dat alles weer gaat stromen. Na het traject met Lilian heb ik durven vertrouwen op de nieuwe tools die ik tot mijn beschikking heb. Laat maar stromen, ik drijf wel mee.’

‘In de vijfentwintig jaar dat het coaching vak bestaat heeft het beroep een enorme vlucht genomen. Lilian Swart behoort bij de coaches die vier pijlers van het vak meester zijn: vakkennis, luistervaardigheid, intuïtie en gezond verstand. Haar cliënten weten zich hierdoor verzekerd van doeltreffende sessies. Naast de normale inzicht gevende methode van het stellen van de juiste vragen beschikt zij over een arsenaal aan interventies die op basis van haar intuïtie doortastend worden ingezet. Zij voelt snel aan wat de behoefte van de cliënt is en past zich daarop aan. Dit leidt tot verrassende en dynamische bijeenkomsten met beklijvende resultaten en een lange nawerking. Het feit dat ervaren coaches haar consulteren wanneer het leven hen zelf voor vragen stelt is zegt alles over haar professionele niveau.’ 


Recente blog artikelen