Familiebanden anders bekeken

Gratis aanbod uitgedrukt in een oester met een parel
Lilian Swart Systemisch coach

Geschreven door: Lilian Swart

Datum gepubliceerd: 22 mei 2024

Gratis aanbod uitgedrukt in een oester met een parel

Wat is een familieopstelling eigenlijk?

Een familieopstelling biedt een inkijk in je systeem van herkomst. Daar vind je antwoorden op onbewust gedrag, overtuigingen en patronen die maken dat je leven gaat zoals het gaat. Dus het kan zomaar inzicht geven op je vraag over de dynamiek tussen jou en de ‘ander’.

Een familieopstelling vindt plaats met deelnemers die elkaar niet perse hoeven te kennen. De opstelling van een familie gebeurt met personen uit deze groep. Zij nemen de plek in van één van de familieleden in de beschikbare ruimte. Vervolgens voltrekt zich hoe deze familieleden zich ten opzichte van elkaar bewegen. Deze personen noemen we representanten. Onder begeleiding van een systemisch coach ontvouwen zich de verhoudingen en onbewuste patronen die voor de persoon uit die familie verhelderend zijn.

Afgelopen zaterdag was er weer zo’n prachtige ochtend met een fijne groep mensen die ik mocht begeleiden in een familieopstelling.

De start


We starten met de eerste vraaginbrenger, vandaag is dat Joke. Ik zie dat Joke licht gespannen is en ga naast haar zitten. Rustig stel ik haar wat vragen over haar gezin van herkomst, haar eigen gezin en ik vraag haar wat we voor haar kunnen doen vandaag?

Aarzelend vertelt Joke dat ze benieuwd is waarom de relatie met haar broer en zus zo vervelend verloopt sinds haar ouders zijn overleden. Ik vraag haar hoe haar ouderlijk gezin er uit ziet? Hoe was het daar thuis? Was het altijd zo? En nog veel meer vragen om Joke in haar eigen dynamiek te laten zakken én om haar vraag helderder te krijgen. Ze wordt rustiger, al is haar gezicht nog wel gespannen. Als we voldoende verkend hebben vraag ik Joke om deelnemers in de groep aan te wijzen die staan voor haar vader, moeder, zus, zijzelf en haar broer.

De uitgekozen deelnemers lopen het ‘veld’ in. Ze zoeken een plek in de ruimte. Vader en moeder staan ver uit elkaar. Moeder staat met gebogen hoofd en kijkt vader niet aan. Ik vraag of er misschien ooit een andere liefde in het spel is geweest. Joke weet het niet, behalve de kalverliefdes. Als de representanten van haar zus, broer en Joke zelf het veld één voor één betreden, gaat de moeder steviger staan. Heel erg gericht op de dochters. Het lijkt wel haast zakelijk. Vader en zoon gaan verder weg staan bij de moeder en de zussen. Vader en zoon staan ook ver weg van elkaar.

De dynamiek in het gezin van herkomst

Het ontvouwt zich voorzichtig. We kijken naar de dynamiek in het gezin van herkomst van Joke. Ik vraag geregeld aan Joke of ze de dynamiek herkent. Ze knikt. Ineens zien we de patroonherhaling; Joke doet wat de moeder ook deed. Er voor iedereen willen zijn, de ‘taak’ te klaren en niet haar eigen hart volgen. Joke herkent het ook in haar eigen gezin en vriendenkring. Ook daar is ze gericht op zorgen voor iedereen. Wat ze zelf wil weet ze niet.

Ik laat moeder en de representant van Joke zelf tegenover elkaar staan. In het begin is er nog kilte, maar langzaam kunnen ze elkaar zien. Langzaam lukt het de representant de eerste stapjes te zetten, een draai te maken richting haar eigen leven; schoorvoetend. Joke kijkt toe en langzaam zie ik dat ze het inzicht krijgt. Ze snikt en voelt de spanning en ontspanning tegelijkertijd. Ik laat haar even met dit beeld zijn, en zeg dat het tijd kost om je eigen hart en leven te gaan volgen. Zeker als je dat nog nooit gedaan hebt.

We praten nog even na. Joke haar gezicht is zachter geworden. ‘Laat wat zich hier vandaag heeft laten zien maar even in jezelf zijn en bij jou landen. Geef het even sudder-tijd voor jezelf. Er is tijd nodig om het alleen te verwerken en daarmee is het fijner om niet meteen in de actie te springen of dit met iedereen te delen. Geef het even de tijd’, zeg ik haar zacht en bemoedigend. We spreken af om over 2 weken even contact te hebben.

Joke heeft inzicht gekregen en kan met een andere blik kijken naar de relatie met haar moeder. Dat vroeg in deze opstelling de meeste aandacht. Indirect heeft dit ook invloed op hoe zij zich verhoudt tot haar broer en zus. Hier verder op inzoomen vraagt om een vervolg. In een opstelling liggen vaak meerdere inzichten, die niet allemaal tegelijk een antwoord geven op een vraag, maar wel kansen biedt om dit bij een volgende opstelling verder uit te diepen. Hoe het verder met Joke gaat lees je in een volgende blog.

Ben jij net als Joke ook op zoek naar antwoorden op vragen in de familie of relatie sfeer? Voel je welkom om mee te doen bij een familieopstelling. Dat mag als vraaginbrenger of als representant. Lees hier meer over wat een familieopstelling is en in de agenda vind je de eerstvolgende datum voor een bijeenkomst, plus kun je je aanmelden.


Eerst kennismaken met mij kan ook. In mijn agenda reserveer je eenvoudig een tijdstip voor een eerste gratis ontmoeting.

Benieuwd naar wat ik voor jou kan doen?

Boek nu een gratis systemisch coach gesprek (snuffelcontact) in mijn agenda voor een eerste ontmoeting.
Dan maken we kennis met elkaar en is jouw belangrijkste stap gezet.

Hartelijke groet,

Lilian Swart

Vuurtoren

\"De tafelopstelling heeft me echt helderheid gegeven. Lilian straalt rust uit en stelt met weinig woorden rake vragen die tot ontdekkingen aan zetten.” Ik voelde me erg op mijn gemak om mijn eigen tijd te nemen en werd verrast door het inzicht. Het lijkt zo eenvoudig en tegelijkertijd is het zo helend.\"

"Ik had nog nooit een familieopstelling gedaan dus was best wel zenuwachtig maar ook nieuwsgierig. Gelukkig stelde Lilian mij meteen al gerust en door haar voelde het al gauw vertrouwd en durfde ik het aan . Tijdens de opstelling hield Lilian mij en de representanten nauwlettend in de gaten en met veel warmte en tijd voelde iedereen zich op hun gemak. Lilian is in staat om met respect mensen zich open te laten stellen en vertrouwen te voelen"

"Lilian is een professional die werkelijk weet waar ze moet zijn om de klant een eerste stap voorwaarts te laten zetten. Ze creëert een context van vertrouwen en zet haar rugzak vol kennis en ervaring in. Ze neemt je als het ware mee op trektocht en zorgt dat je precies daar langs gaat wat voor jou relevant is. Niets meer en niets minder. Als ik met haar samenwerk in organisaties ontmoet ik steeds haar doortastendheid, oprechtheid en scherpte. En zeker ook door haar vermogen om systemisch te werken. Ze geeft moeiteloos woorden aan de onderstroom. Ik gun iedereen een traject met deze gewone, wijze en sprankelende vrouw.”

‘De kracht van Lilian zit ‘m in de rust die ze uitstraalt, haar openheid en het vermogen om te luisteren en door te vragen, om feedback te geven zonder dat daar ook maar iets van een oordeel in te horen is. Lilian bleef heel dichtbij, in de periode dat ik voor mijn gevoel volledig stilstond en in de tijd daarna, toen ik weer stappen mocht maken, patronen mocht doorbreken. In het traject met Lilian heb ik geleerd dat je weer in beweging kunt komen door eerste even stil te staan, om je heen te kijken en je af te vragen of je nog wel bent waar je wilt zijn. Vertragen is soms nodig om te zorgen dat alles weer gaat stromen. Na het traject met Lilian heb ik durven vertrouwen op de nieuwe tools die ik tot mijn beschikking heb. Laat maar stromen, ik drijf wel mee.’

‘In de vijfentwintig jaar dat het coaching vak bestaat heeft het beroep een enorme vlucht genomen. Lilian Swart behoort bij de coaches die vier pijlers van het vak meester zijn: vakkennis, luistervaardigheid, intuïtie en gezond verstand. Haar cliënten weten zich hierdoor verzekerd van doeltreffende sessies. Naast de normale inzicht gevende methode van het stellen van de juiste vragen beschikt zij over een arsenaal aan interventies die op basis van haar intuïtie doortastend worden ingezet. Zij voelt snel aan wat de behoefte van de cliënt is en past zich daarop aan. Dit leidt tot verrassende en dynamische bijeenkomsten met beklijvende resultaten en een lange nawerking. Het feit dat ervaren coaches haar consulteren wanneer het leven hen zelf voor vragen stelt is zegt alles over haar professionele niveau.’ 


Lilian Swart Systemisch coach

Wie is Lilian?

Ik heb een mooie carrière, een fijn gezin en mogelijkheden om vrij te leven. Dat deed ik door hard te werken en door te gaan, (onbewust) niet te voelen en ‘weg’ te gaan bij mezelf. Op een gegeven moment ging dat niet meer. Pijn, leegte en lichamelijke ongemak is wat ik voelde. Met mezelf en mijn lijf aan de slag gaan, werd onvermijdelijk. Want doorgaan en blijven denken dat het goed gaat, kon simpelweg niet meer. Ik ben mijn verleden gaan aankijken. Wegkijken kon en wilde ik toen niet meer. Dat was niet fijn, want het verleden moet genomen worden in al wat daarbij hoort.

Verder lezen...